PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Dżem porzeczkowo - malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny dżem porzeczkowo - malinowy.

Dżem porzeczkowo - malinowy

Składniki:

Dżem porzeczkowo - malinowy

 

  • 300 g porzeczek białych
  • 300 g porzeczek czarnych
  • 500 g malin
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 Cukier żelujący 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Dżem porzeczkowo - malinowy
Sposób przygotowania: Porzeczki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. Maliny przebrać, oczyścić. Owoce przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować na wolnym ogniu 10 minut, masę owocową przetrzeć. Wsypać cukier żelujący, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 minuty. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i ułożyć je dnem do góry.