Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy
Truskawki czyścimy, zasypujemy cukrem, najlepiej na noc. Po tym czasie odcedzamy sok, zaś resztę „smażymy” na małym ogniu, często mieszając. Można jeszcze dodać cukru, jak ktoś woli słodsze.
Gdy truskawki już są miękkie duszę duszakiem i znów odcedzam sok. Smażę jeszcze ok. 10- 15 min, po czym przekładam do słoików.
W słoikach pasteryzuję jeszcze 5 minut a w zimie cieszę się naturalnym dżemem.
Można też użyć cukru żelującego, wtedy nie trzeba odcedzać za drugim razem.
Gdy truskawki już są miękkie duszę duszakiem i znów odcedzam sok. Smażę jeszcze ok. 10- 15 min, po czym przekładam do słoików.
W słoikach pasteryzuję jeszcze 5 minut a w zimie cieszę się naturalnym dżemem.
Można też użyć cukru żelującego, wtedy nie trzeba odcedzać za drugim razem.