kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 880]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Dżem wiśniowo-agrestowy babci Anieli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sezon wiśniowy uważam za otwarty. A na jego znakomity początek polecam doskonały, kwaśnawy dżem wiśniowo-agrestowy przepisu babci Anieli. PYCHA!

Dżem wiśniowo-agrestowy babci Anieli

Składniki:

Dżem wiśniowo-agrestowy babci Anieli

 

  • 950g wiśni
  • 950g agrestu
  • 0,95 kg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego
  • laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowo-agrestowy babci Anieli
Wiśnie umyć i wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem dodać cukier i kwasek cytrynowy i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut mieszając od czasu do czasu. Na ostatnie 20 minut gotowania dodać miąższ z laski wanilii oraz sama laskę. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć. Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

Tagi:

agrest owoce