goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Dżem z cukinii 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nietypowy sposób wykorzystania cukinii na smaczny, korzenny dżem

Dżem z cukinii 6 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z cukinii 6

 

  • cukinia 2 1/2 kg
  • galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
  • cukier 3/4 kg
  • cynamon 2 łyżki
  • goździki 5 sztuk
  • imbir 1/2 łyżeczka
  • sok z cytryny 1/2 sztuka
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 4 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii 6
Obraną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zasypujemy cukrem, najlepiej na noc. Gotujemy przez około 30-40 minut na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy pozostałe składniki dżemu. Całość gotujemy około 20 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Smacznego!
Dżem z cukinii 6
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach
Dżem z cukinii 6
Dodajemy wszystkie składniki dżemu i gotujemy kilka minut
Dżem z cukinii 6
W trakcie gotowania dżem mieszamy by nie przywarł do dna garnka

Tagi:

cukinia