Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dżem z wiśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny, słodko-kwaśny dżem z wiśni

Dżem z wiśni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z wiśni

 

  • 2kg wiśni
  • 0,25 kg cukru
  • 0,25 kg cukru waniliowego domowego
  • 2 opakowania Konfiturexu

 

Sposób przygotowania:

Dżem z wiśni
Wiśnie umyć dokładnie, odrzucić brzydkie czy obite, usunąc pestki. Wrzucić do rondla i zasypać środkiem żelującym. Ja dałam Konfiturex. Wymieszać i postawić na ogniu. Zagotować. Dodać cukier zwykły i cukier waniliowy domowy, wymieszać i smażyć około 3 minut. Słoiki dokładnie umyć, wyparzyć wrzątkiem. Gorący dżem nalewać do gorących słoików. Wytrzeć brzegi jeśli się ubrudziły. Szybko zakręcać i odstawiać do góry dnem na grubym ręczniku. Zostawić do ostudzenia. Jeśli nakrętki są wklęsłe to znaczy, że dżem dobrze złapał. Jeśli nie to należy dżem zapasteryzować używając nowej nakrętki (bo prawdopodobnie to jej wina, lub nie była dokręcona)
Dżem z wiśni
Wiśnie umyć dokładnie odrzucić brzydkie czy obite usunąc pestki Wrzucić do rondla i zasypać środkiem żelującym Ja dałam Konfiturex Wymieszać i postawić na ogniu Zagotować
Dżem z wiśni
Dodać cukier zwykły i cukier waniliowy domowy wymieszać i smażyć około 3 minut
Dżem z wiśni
Słoiki dokładnie umyć wyparzyć wrzątkiem Gorący dżem nalewać do gorących słoików Wytrzeć brzegi jeśli się ubrudziły Szybko zakręcać i odstawiać do góry dnem na grubym ręczniku Zostawić do ostudzenia

Tagi:

domowe