BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Dziadowska zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa ta jest znana w mojej rodzinie od pokoleń .Gotowała ją moja babcia , mama , teraz i ja ją gotuję .

Dziadowska zupa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dziadowska zupa

 

  • 200 g żeberek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 marchewka
  • cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki przyprawy do zup i potraw w płynie
  • ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • woda ciepła tyle , ile zabierze mąka

Sposób przygotowania:

Dziadowska zupa
Opłukane żeberka zalewamy 3 l wody , wrzucamy listek laurowy i ziele .Gotujemy wywar 30-35 minut . Skrobiemy średnią marchewkę , kroimy w małą kostkę , dodajemy do zupy .Z podanych składników robimy gładkie ciasto , takie jak na pierogi . Z ciasta rwiemy malutkie kawałeczki , które wrzucamy do gotującej się zupy .Doprawiamy do smaku solą , przyprawą oraz dodajemy rosolek , mieszamy . Gdy kluski wypłyną , zupę gotujemy jeszcze 10 minut . Obieramy cebulę , kroimy w kostkę , podsmażamy i dodajemy do zupy bez tłuszczu . gotujemy następne 10 minut .
Dziadowska zupa
Żeberka zalewamy wodą w garnku , zagotowujemy .
Dziadowska zupa
Z ciasta rwiemy malutkie kawałki , wrzucamy do zupy .
Dziadowska zupa
Gdy kluski wypłyną , zupę gotujemy 10 minut .
Dziadowska zupa
podsmażoną cebulkę dodajemy na koniec gotowania .