SUPERPRZEPIS

Dziczyzna w sosie z suszonych kani

  • 1
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Dziczyzna w sosie z suszonych kani Więcej zdjęć (5)

Karkówka z dzika w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną.

Składniki:

Dziczyzna w sosie z suszonych kani

 

  • karkówka z dzika 60 dag
  • olej 4 łyżki
  • sól zmiękczająca mięso do posypania
  • kanie suszone 4
  • kolendra 1 szczypta
  • pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżeczki
  • rozmaryn 1 szczypta
  • mąka 2 łyżeczki
  • curry 2 szczypty
  • papryka czerwona 1
  • cebula 2
  • smalec 1/4 kostki
  • woda 150 ml
  • wino czerwone 50 ml
  • kasza jęczmienna ½ szklanki
  • smalec 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Dziczyznę kroimy w kostkę. Posypujemy solą zmiękczającą mięso i olejem. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Suszone kanie kruszymy w palcach. Na połowie smalcu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie dodajemy paprykę czerwoną również pokrojoną w kostkę.



Smażymy również do miękkości papryki. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę smalcu. Gdy się roztopi wrzucamy dziczyznę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso równomiernie zbrązowiało z każdej strony. Wtedy wsypujemy rozkruszone kanie. Podlewamy wodą oraz czerwonym winem. Wsypujemy przyprawy: kolendrę, pieprz kolorowy ziarnisty oraz rozmaryn. Odbieramy część sosu i mieszamy go z mąką wymieszaną z curry. Taką mieszanką zagęszczamy gulasz.



Kaszę jęczmienną oczyszczamy i przekładamy do garnuszka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę smalcu. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Pokrojoną w kostkę dziczyznę przyprawiamy
Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Suszone kanie kruszymy w palcach na mniejsze kawałeczki
Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Do smażącej się cebuli i papryki dodajemy dziczyznę
Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Pod koniec wsypujemy pokruszone kanie oraz dodajemy przyprawy