Sposób przygotowania:
Dziczyzna w sosie z suszonych kani
Dziczyznę kroimy w kostkę. Posypujemy solą zmiękczającą mięso i olejem. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Suszone kanie kruszymy w palcach. Na połowie smalcu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy zmięknie dodajemy paprykę czerwoną również pokrojoną w kostkę.
Smażymy również do miękkości papryki. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę smalcu. Gdy się roztopi wrzucamy dziczyznę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso równomiernie zbrązowiało z każdej strony. Wtedy wsypujemy rozkruszone kanie. Podlewamy wodą oraz czerwonym winem. Wsypujemy przyprawy: kolendrę, pieprz kolorowy ziarnisty oraz rozmaryn. Odbieramy część sosu i mieszamy go z mąką wymieszaną z curry. Taką mieszanką zagęszczamy gulasz.
Kaszę jęczmienną oczyszczamy i przekładamy do garnuszka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę smalcu. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Smażymy również do miękkości papryki. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę smalcu. Gdy się roztopi wrzucamy dziczyznę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso równomiernie zbrązowiało z każdej strony. Wtedy wsypujemy rozkruszone kanie. Podlewamy wodą oraz czerwonym winem. Wsypujemy przyprawy: kolendrę, pieprz kolorowy ziarnisty oraz rozmaryn. Odbieramy część sosu i mieszamy go z mąką wymieszaną z curry. Taką mieszanką zagęszczamy gulasz.
Kaszę jęczmienną oczyszczamy i przekładamy do garnuszka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę smalcu. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
darmiona