Sposób przygotowania:
Dzika kaczka duszona
Kaczka powinna najpierw skruszeć. Kaczkę skubiemy z piór, czyścimy, spłukujemy. Jamę brzuszną kaczki nacieramy wewnątrz solą, zmieszaną z majerankiem. To samo robimy na wierzchu jamy brzusznej. Skrzydełka odcinamy, natomiast uda związujemy aby się nie rozchodziły. Obieramy cebule i kroimy w plastry, dosalamy, dodając pieprz, starty majeranek i łyżeczkę imbiru. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do garnka, natomiast tuszę kaczki zarumieniamy na patelni z rozgrzanym smalcem, po czym umieszczamy w garnku na cebuli. Podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 minut. Umyć, obrać i pokroić w plasterki cytryny, włożyć do wnętrza kaczki i podlać winem. Dusić do miękkości. Tak przygotowaną kaczkę wyjąć i pokroić na porcje. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje kaczki włożyć do gorącego sosu, podgotować, wyłożyć na talerz i polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym
puree.
puree.