beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Dzika kaczka duszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Dzika kaczka duszona

Składniki:

Dzika kaczka duszona

 

  • 1  kaczka krzyżówka,
  • 20 dag cebuli,
  • 2  łyżki smalcu,
  • 1  szklanka czerwonego wina wytrawnego,
  • cytryny,
  • pieprz, sól, imbir, majeranek

Sposób przygotowania:

Dzika kaczka duszona
Kaczka powinna najpierw skruszeć. Kaczkę skubiemy z  piór, czyścimy, spłukujemy. Jamę brzuszną kaczki nacieramy wewnątrz solą, zmieszaną z  majerankiem. To samo robimy na wierzchu jamy brzusznej. Skrzydełka odcinamy, natomiast uda związujemy aby się nie rozchodziły. Obieramy cebule i  kroimy w  plastry, dosalamy, dodając pieprz, starty majeranek i  łyżeczkę imbiru. Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do garnka, natomiast tuszę kaczki zarumieniamy na patelni z  rozgrzanym smalcem, po czym umieszczamy w  garnku na cebuli. Podlewamy wrzącą wodą i  dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 minut. Umyć, obrać i  pokroić w  plasterki cytryny, włożyć do wnętrza kaczki i  podlać winem. Dusić do miękkości. Tak przygotowaną kaczkę wyjąć i  pokroić na porcje. Sos przyprawić do smaku solą i  pieprzem. Porcje kaczki włożyć do gorącego sosu, podgotować, wyłożyć na talerz i  polać sosem. Podawać z  pieczonymi ziemniaczkami lub ziemniaczanym
puree.

Tagi:

kaczka