Sposób przygotowania:
Kaczka pieczona wyśmienita
KACZKACzyscimy i suszymy ręcznikiem papierowym,następnie kaczkę posypujemy solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku . Pomarańcze oraz jabłka kroimy w ósemki i nadziewamy nimi kaczkę wraz z winogronem. Resztę owoców układamy w brytfannie obok kaczki . Zaszywamy kaczkę nitką bądź wykałaczkami . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni 2 godziny , po upływie tego czasu smarujemy kaczkę od góry powidłami i pieczemy przez następne 45 minut . Można podać z zasmażanymi buraczkami.ZASMAŻANE BURACZKIBuraczki i cebule ścieramy na tarce o drobniutkich oczkach .Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki i zasmażamy mąkę do lekko brązowego koloru . Dodajemy buraczki i często mieszając zasmażamy je około 5-8 minut ,na koniec doprawiamy i dodajemy śmietanę . życzę smacznego :)