mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Dziki ananas z krewetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna sałatka na bogato, z krewetkami podana w świeżym ananasie. Idealna na przyjęcie i nie tylko.

Dziki ananas z krewetkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dziki ananas z krewetkami

 

  • 1 ananas świeży
  • 14 krewetek koktajlowych
  • 1 papryczka chili żółta
  • 1/2 papryczki chili czerwona
  • 5 kulek mozzarelli
  • 4 oliwki czarne
  • 1 woreczek ryżu dzikiego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki groszku mrożonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżki sosu hoi-sin
  • szczypiorek do dekoracji
  • płatki nagietka ususzone
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Dziki ananas z krewetkami
Ananas przekrawam na pół, wydrążam środek i niejadalną część. Ryż wkładam do garnka i gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Kawałki ananasa wydrążone grilluje na patelni grillowej, kroję na kawałki, i dodaję do ryżu ugotowanego. Groszek podsmażam na oliwie na patelni około 2 minuty, dodaję paprykę czerwoną pokrojoną. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję chili czerwone pokrojone, sól, pieprz, oregano, bazylię. Odstawiam na godzinę do lodówki. Następnie na patelni przesmażam około po minucie z każdej strony. Do farszu z ryżu dodaję sos hoisin, chili zółte pokrojone, doprawiam solą. Farszem napełniam ananasy, dodaję krewetki, pomidorki, kulki mozzarelli, posypuję ususzonymi kwiatami nagietka. Talerz dekoruje oliwkami i chili.
Dziki ananas z krewetkami
Dziki ryz mozzarella ananas groszek zielony
Dziki ananas z krewetkami
Ananas przekrojony wydrążony groszek zielony
Dziki ananas z krewetkami
Farsz gotowy do nadziania ananasa w miseczce