Sposób przygotowania:
Efektowne ciasto z winogronami
Biszkopt piec będziemy w keksówce, także samrujemy masełkiem i wysypujemy maką odrazu. Białka odzzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukieri po jednym żółtku ciagle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesiewamy, żeby spulchnić i dodajemy stopniowo do masy. Wylewamy do formy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Potem przygotowujemy sobię od razu galaretkę ponieważ zanim ją wylejemy musi nam trochę stężeć. ( moja była za mało stężała stąd efekt galaretki u dołu, ale uważam że to tez dobrze się prezentuje, a na górze była również, jeżeli chcecie tylko na górze to poczekajcie aż zacznie juz porządnie tężeć zanim wylejecie) Na biszkopcie układamy winogrona w dowolny sposób i zalewamy odpowiednio stężałą galaretką, formę dobrze jest wyłożyć przed wylaniem galaretki folią spożywczą to ułatwi wyciągnięcie ciasta.
edytaha
ciotka
Robie podobne ciasto: biszkopt i owoce, ale te klade dopiero na krem - lekki maslano-zoltkowo-budyniowy. I na wierzch tezejaca galaretka. Poza tym nasaczam biszkopt herbata z cytryna i rumem, bo zazwyczaj jest za suchy.
Niemal tak samo przygotowuje sie tarty owocowe: tyle, ze podstawa z ciasta kruchego, a na to krem, owoce i galaretka
msewka