Leena

Leena

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Egg nog wg. Liny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Egg nog, jak sugeruje wujek google i wiele produkcji hollywood, to napój spożywany tradycyjnie za oceanem w okresie wigilijnym. Najczęściej z dodatkiem alkoholu.

Egg nog wg. Liny

Składniki:

Egg nog wg. Liny

 

  • 2 duże jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 szklanki mleka,
  • brandy/rum/whiskey

Sposób przygotowania:

Egg nog wg. Liny
Jajka i cukier miksujemy w misce aż do momentu rozdrobnienia cukru. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy wanilię i cynamon, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej barwy i doprowadzamy do wrzenia. Pozostawiamy do lekkiego schłodzenia i bardzo powoli wlewamy do masy jajecznej, energicznie mieszając/miksując. Całość podgrzewamy do ok. 70 stopni i pozostawiamy do ostygnięcia. Dopiero na koniec dodajemy alkohol w ilości wg własnego uznania. Napój można spożywać na ciepło lub zimno.

Tagi:

jajko jajka