Sposób przygotowania:
Eggnog - świąteczny napój z alkoholem
1.Jajko sparzyć, oddzielić żóÅ‚tko od biaÅ‚ka. BiaÅ‚ko ubić na sztywno dodajÄ…c 1 Å‚yżkÄ™ cukru drobnego.
2. W osobnej misce żóÅ‚tko rozbeÅ‚tać trzepaczkÄ… przez ok. minutÄ™, dodać 2 Å‚yżki cukru, gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ… i waniliÄ™ caÅ‚y czas mieszajÄ…c, na koÅ„cu dodać Å›mietanÄ™, mleko i alkohol. Wszystko powinno być dobrze wymieszane.
3. Teraz delikatnie wmieszać ręcznie wcześniej ubite białka - małe kawałki białka nie całkowicie rozprowadzone w drinku są ok. Drink podać w ładnych świątecznych szklankach lub kielichach posypany lekko cynamonem. Wesołych Świąt!
RobiÄ…c wiÄ™kszÄ… ilość liczba skÅ‚adników na 6 porcji bÄ™dzie taka:
- 6 jajek
- ĺ szkl. cukru do żóÅ‚tek
- 6 łyżek cukru do białek
- ½ Å‚yżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. ½ Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
- 3 szklanki śmietany
- 2 szklanki mleka
- 6 kieliszków lub wiÄ™cej do smaku brandy
- opcjonalnie cynamon do posypania
Uwaga - używanie surowych jajek do robienia potraw i drinków niesie możliwość zatrucia salmonellÄ…. Ryzyko zwykle jest bardzo maÅ‚e - stężenie bakterii musi być duże aby spowodować zachorowanie i jeÅ›li już bakterie sÄ… obecne to z reguÅ‚y sÄ… one na zewnÄ™trznej stronie jajka - skorupce, trzeba wiÄ™c zwracać uwagÄ™ czy skorupka nie ma pÄ™knięć a sparzenie jajka wrzÄ…tkiem wyeliminuje zagrożenie dostania siÄ™ salmonelli do przygotowywanego drinku. Dodanie alkoholu to dodatkowy stopieÅ„ powodujÄ…cy neutralizacjÄ™ wszelkich bakterii, które w efekcie stajÄ… siÄ™ nieszkodliwe.
2. W osobnej misce żóÅ‚tko rozbeÅ‚tać trzepaczkÄ… przez ok. minutÄ™, dodać 2 Å‚yżki cukru, gaÅ‚kÄ™ muszkatoÅ‚owÄ… i waniliÄ™ caÅ‚y czas mieszajÄ…c, na koÅ„cu dodać Å›mietanÄ™, mleko i alkohol. Wszystko powinno być dobrze wymieszane.
3. Teraz delikatnie wmieszać ręcznie wcześniej ubite białka - małe kawałki białka nie całkowicie rozprowadzone w drinku są ok. Drink podać w ładnych świątecznych szklankach lub kielichach posypany lekko cynamonem. Wesołych Świąt!
RobiÄ…c wiÄ™kszÄ… ilość liczba skÅ‚adników na 6 porcji bÄ™dzie taka:
- 6 jajek
- ĺ szkl. cukru do żóÅ‚tek
- 6 łyżek cukru do białek
- ½ Å‚yżeczki ekstraktu waniliowego
- ok. ½ Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
- 3 szklanki śmietany
- 2 szklanki mleka
- 6 kieliszków lub wiÄ™cej do smaku brandy
- opcjonalnie cynamon do posypania
Uwaga - używanie surowych jajek do robienia potraw i drinków niesie możliwość zatrucia salmonellÄ…. Ryzyko zwykle jest bardzo maÅ‚e - stężenie bakterii musi być duże aby spowodować zachorowanie i jeÅ›li już bakterie sÄ… obecne to z reguÅ‚y sÄ… one na zewnÄ™trznej stronie jajka - skorupce, trzeba wiÄ™c zwracać uwagÄ™ czy skorupka nie ma pÄ™knięć a sparzenie jajka wrzÄ…tkiem wyeliminuje zagrożenie dostania siÄ™ salmonelli do przygotowywanego drinku. Dodanie alkoholu to dodatkowy stopieÅ„ powodujÄ…cy neutralizacjÄ™ wszelkich bakterii, które w efekcie stajÄ… siÄ™ nieszkodliwe.
jaNina
Polpal
Dzięki, świat jest pełen ciekawych przepisów :)