Sposób przygotowania:
egzotyczna dynia
pomarańcze sparzy z 2 zdjąć skórkę. wszystkie pomarańcze przepołowić wycisnąć z nich sok. dynie umyć obrać oczyścić z pestek miąsz pokroić w kostkę o boku 3 cm
ocet wlać do rondelka, dodać goździki 250 gram cukru i skore z pomarańczy zagotować.
zdjąć z ognia wlać sok pomarańczowy osłodzić do smaku, wymieszać, przecedzić.
syrop pomarańczowy ponownie zagotować porcjami wrzucać do niego kawałki dyni gotować ok 6 min.
dynie wyjmować łyżka cedzakowa układa w wyparzonych słoikach . syrop gotować 5 minut gorącym zalać dynie. dodać cynamon i imbir słoiki zamknąć.
marynata nadaje się do jedzenia po 3 tyg.
gotować słoiki 15 min
ocet wlać do rondelka, dodać goździki 250 gram cukru i skore z pomarańczy zagotować.
zdjąć z ognia wlać sok pomarańczowy osłodzić do smaku, wymieszać, przecedzić.
syrop pomarańczowy ponownie zagotować porcjami wrzucać do niego kawałki dyni gotować ok 6 min.
dynie wyjmować łyżka cedzakowa układa w wyparzonych słoikach . syrop gotować 5 minut gorącym zalać dynie. dodać cynamon i imbir słoiki zamknąć.
marynata nadaje się do jedzenia po 3 tyg.
gotować słoiki 15 min