mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Eklerki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, ptysiowe eklerki z bitą śmietana

Eklerki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Eklerki

 

Sposób przygotowania:

Eklerki
Wodę, masło i cukier umieszczam w rondelku i zagotowuje do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszam, aż powstanie jednolite ciasto. Garnek zdejmuje z palnika i lekko studzę. Następnie dodaje jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę, najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek garnka. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z ciasta formuje na blasze cienkie paluszki o długości okolo 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Piekę okolo 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią. W międzyczasie ubijam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmuje eklerki z piekarnika i zostawiam na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawam wzdłuż na pół i smaruje obficie bitą śmietaną. Składam obie połówki ciastek razem, układam na talerzach i posypuje cukrem pudrem.
Eklerki
Z ciasta formuję na blaszę cienkie paluszki o długości około 10 cm
Eklerki
Piekę eklerki około 30 minut aż ciastka się zrumienią

Tagi:

jajko jajka