Sposób przygotowania:
Eklerki z cytrynową pianką
Wodę i margarynę zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i zmiksować na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyżką lub szprycą z największym otworem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy bo eklery urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C. Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjąć gorące przekroić ostrożnie nożem na pół. Odstawić do przestygnięcia. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Białka razem z cukrem ubić na sztywno w kąpieli wodnej. Tężejącą galaretkę dodać do piany i zmiksować. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na spód eklerków nałożyć masę wyciskając ją szprycą i przykryć górą eklerków. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Każdy eklerek posmarować czekaladą i posypać startą skórką z cytryny. Mi wyszło 19 sztuk. Smacznego :)
Marta1986
Sarenka
evita0007
Lady Marmolada