bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Eklerki z cytrynową pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Eklerki były orzęźwiające i pyszne a do tego takie wiosenne, mimo że za oknem tej wiosny nie widać.

Eklerki z cytrynową pianką  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Eklerki z cytrynową pianką

 

 

  • masa:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • łyżka soku z cytryny

 

  • dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • skórka z otartej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Eklerki z cytrynową pianką
Wodę i margarynę zagotować. Wyłączyć gaz. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i zmiksować na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyżką lub szprycą z największym otworem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy bo eklery urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C. Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjąć gorące przekroić ostrożnie nożem na pół. Odstawić do przestygnięcia. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Białka razem z cukrem ubić na sztywno w kąpieli wodnej. Tężejącą galaretkę dodać do piany i zmiksować. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na spód eklerków nałożyć masę wyciskając ją szprycą i przykryć górą eklerków. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką. Każdy eklerek posmarować czekaladą i posypać startą skórką z cytryny. Mi wyszło 19 sztuk. Smacznego :)
Eklerki z cytrynową pianką
Etap 1