paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne eklereczki z budyniem, polane polewą :)

Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty

 

 

  • Budyń:
  • 1 op budyniu waniliowego / śmietankowego (to duże na 3/4 litra mleka)
  • 3/4 l mleka
  • Cukier (ilość wg wskazań na opakowaniu)

 

  • Do dekoracji:
  • rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada lub ugotowana polewa kakaowa

Sposób przygotowania:

Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty
Ciasto: Wodę zagotowujemy z margaryną i solą (margaryna ma się rozpuścić). Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Masę przekładamy do szprycy (ja nie zakładam końcówek) i wyciskamy ciasto (ja wyciskam paski ok 3x10 cm, jeśli nie założymy końcówki do szprycy to akurat powinna wyjść taka szerokość paska, szczególnie, że masa lekko się rozpłynie). Paski wyciskami w odległości ok 10 cm, gdyż ciasto sporo urośnie w piekarniku. Eklerki pieczemy ok 30 min (na złoto) w temp 220 st C, po tym czasie eklerki wyciągamy, przekrawamy na pół tak aby się otworzyły i wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 min aby wysuszyły się w środku. Studzimy na kratce położonej na komorze zlewu. Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Gotowy budyń nakładamy do eklerek za pomocą szprycy i składamy ciastka. Dekorujemy polewą lub rozpuszczoną czekoladą.Uwaga! jeśli chcemy aby eklerki były chrupiące to nakładamy budyń na krótko przed podaniem aby nie nasiąkły i nie zmiękły! (wtedy ciastka przechowujemy pod folią a budyń w lodówce) Można też przygotować od razu wszystkie i przechowywać w lodówce, jednak wtedy ciasto będzie miękkie ale równie smaczne. Obie wersje są genialne :) Smacznego :)
Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty
Ciasto gotujemy, po przestudzeniu ubijamy z jajkami
Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty
Na blachę wyciskamy paski długości ok 10 cm zachowując odstępy
Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty
Po upieczeniu rozkrawamy gorące ciastka i suszymy przez ok 10-15 min w piekarniku
Chrupiące eklerki z budyniem wg Beaty
Do wystudzonych ciastek nakładamy szprycą zimny budyń, składamy i dekorujemy