Sposób przygotowania:
Eklery
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Polać po wierzchu pomadą czekoladową. PRZYGOTOWANIE KREMU: Ugotować budyń z podaną ilością mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. PRZYGOTOWANIE POMADY: Czekoladę rozgotować z mlekiem i masłem na masę gęstości śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.