LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Eklery

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyborne, delikatne, idealne na podwieczorek.

Eklery Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eklery

 

 

Sposób przygotowania:

Eklery
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Zagotować mleko z masłem. Na wrzątek wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub łopatką, aż zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Polać po wierzchu pomadą czekoladową. PRZYGOTOWANIE KREMU: Ugotować budyń z podaną ilością mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając. PRZYGOTOWANIE POMADY: Czekoladę rozgotować z mlekiem i masłem na masę gęstości śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.
Eklery
Przygotowanie parzonego ciasta na eklery.
Eklery
Uformowanie ciasta na eklery, na blasze.
Eklery
Przełożenie kremem budyniowym upieczonych eklerek.
Eklery
Polanie, przełożonych kremem, eklerek pomadą czekoladową.