nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Ekpresowy pasztet z wątróbek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przygotowanie zajmuje poł godziny, a jest pyszny

Ekpresowy pasztet z wątróbek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ekpresowy pasztet z wątróbek

 

  • 80 dkg wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • szklanka wytrawnego wina bądź brandy
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ekpresowy pasztet z wątróbek
Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Rozgzrewamy tłuszcz na patelni i przysmażamy cebulę, następnie dodajemy starte na tarce jabłko. Na derugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wątróbkę. Smażymy przez ok 4 minuty na dużym ogniu, tak aby z zewnątrz była przyrumieniona. Przysmażoną wątróbkę dodajemy do cebuli i jabłka. DOlewamy wina i dusimy przez ok 5 minut. Doprawiamy do smaku. Całość miskujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki, aby się ścieło
Ekpresowy pasztet z wątróbek
Cebulę z jabłkiem przysmażamy na patelni
Ekpresowy pasztet z wątróbek
Wątróbkę przysmażamy na osobnej patelni
Ekpresowy pasztet z wątróbek
Całość przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy