Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Ekspresowe ciasteczka z musli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli macie dylemat co zrobić z zalegającym musli to... upieczcie ciaaasteczka! Są przepyszne. Polecam.

Ekspresowe ciasteczka z musli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowe ciasteczka z musli

Około 20 sztuk:

  • 2 szklanki musli (1 szklanka = 250 ml; u mnie wielozbożowe z dodatkami )
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna; może być dowolna, w tym pełnoziarnista)
  • 100 masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasteczka z musli

Masa:

Ekspresowe ciasteczka z musli
Masę należy dokładnie połączyć za pomocą dłoni.

Masło powinno być roztopione, a jajko roztrzepane.

Wszystkie składniki ciastek dokładnie połączyć.

Formowanie:

Ekspresowe ciasteczka z musli
Można formować ciastka o dowolnej wielkości.

Z masy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą kulkę minimalnie spłaszczyć (podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki) i ze sporymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ekspresowe ciasteczka z musli
Ciastka powinny być delikatnie zapieczone.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podczas stygnięcia stwardnieją i staną się kruche.