luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Ekspresowy chleb

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zachecam wszystkich i tych poczatkujacych do upieczenia chleba. Przepis jest dziecinnie prosty a chlebek smaczny.

Ekspresowy chleb

Składniki:

Ekspresowy chleb

 

  • 40 gram drozdzy
  • 250 ml. cieplej wody
  • 500 gram maki pszennej chlebowej 850 lub 750
  • 150 gram platkow owsianych
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 2 plaskie lyzki octu 5%

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy chleb
Do miski wkruszyc drozdze i zalac je ciepla woda, wymieszac. Dodac reszte skladnikow i wyrobic ciasto. Wlozyc je(gore ciasta posypalam maka pszenna) do posmarowanej olejem i wysypanej maka lub platkami owsianymi formy keksowki, ktora natychmiast (bez wyrastania!) wkladamy do zimnego piekarnika. Nastepnie zalaczamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 60 min.

Tagi:

mak