js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Empanadas po chińsku :)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Świetna przekąska na ciepło i na zimno.Na imprezę i na piknik, farsz nie wypada i nie brudzi, a całość smakuje naprawdę oryginalnie.

Empanadas po chińsku :)

Składniki:

Empanadas po chińsku :)

 

  • Farsz:
  • ok. 250 g łopatki wieprzowej
  • Sos Chiński Łowicz (mały)
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • kilka łyżek wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Empanadas po chińsku :)
Mięso pokroić w cienkie paseczki, włożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i odrobinę soli (można nawet nie dodawać). Wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i obsmażyć aż wieprzowina będzie półmiękka. Dodać Sos Chiński, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować aż mięso będzie miękkie, a sos bardzo odparuje. Wystudzić. Z mąki i masła i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, żeby ciasto było sprężyste). Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać dość duże krążki (średnica ok. 10 cm). Na brzeg koła nakładać sporą łyżkę farszu. Zlepić dokładnie brzegi tworząc półksiężyc. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni C aż do zrumienienia.

Tagi:

ciasto sosy