Sposób przygotowania:
Empanadas po chińsku :)
Mięso pokroić w cienkie paseczki, włożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i odrobinę soli (można nawet nie dodawać). Wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i obsmażyć aż wieprzowina będzie półmiękka. Dodać Sos Chiński, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować aż mięso będzie miękkie, a sos bardzo odparuje. Wystudzić. Z mąki i masła i wody zagnieść ciasto (dodać tyle wody, żeby ciasto było sprężyste). Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać dość duże krążki (średnica ok. 10 cm). Na brzeg koła nakładać sporą łyżkę farszu. Zlepić dokładnie brzegi tworząc półksiężyc. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni C aż do zrumienienia.
eluchap
js28