Sposób przygotowania:
Empanadas de kurczakos
Przesiej mąkę, poszatkuj masło, dodaj szczyptę soli, serek i jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto, owiń aluminiową folią i włóż na pół godziny do zamrażarki. Przygotuj farsz. Pokrój pierś kurczaka na wąskie paseczki, posyp sola i pieprzem i dopraw odrobiną przyprawy dodawanej do mieszanki Hortexu. W woku rozgrzej łyżkę oleju, wysyp "Warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami" Hortexu, posyp resztą przyprawy i smaż minutę. Dodaj kurczaka i smaż jeszcze około 6 minut często mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj do farszu pokrojone na małe kawałki kabanosy. Włącz piekarnik na 180°C (termoobieg). Kiedy farsz stygnie, wyjmij ciasto z zamrażarki, rozwałkuj na grubość około 3-4 mm i wykrawaj kwadraty lub dość spore kółka. Kładź delikatnie farsz, mocno zalepiając brzegi. Zanurz każdego pierożka w rozkłóconym jajku i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe pierożki posyp sezamem i piecz przez 40 minut aż się zrumienią. Ciepłe podawaj z zimną salsą. Kiedy empanadas są w piekarniku zrób szybka salsę. W małym garnku podgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, podduś, dodaj pomidory w puszce, szczyptę soli i trochę tabasco. Gotuj około 10 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj jeszcze 3 łyżki soku z cytryny dla orzeźwienia. Ostudzony zmiksuj na gładką masę. Życzę smacznego!