mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Kapusta po gruzińsku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, chrupiąca kapusta, która oprócz smaku dodatkowo kusi swym pięknym kolorem. Kiszone warzywa, w tym także kapusta, zawierają duże ilości witaminy C, a także magnez, potas, witaminę A, K.

Kapusta po gruzińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta po gruzińsku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta po gruzińsku
Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, przekroiłam na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki).

Buraki obrałam, pokroiłam w plastry. W dużym słoju lub kamionkowym garnku układałam kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw.

Sól rozpuściłam w wodzie, zalałam kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze dolać). Jeśli kapustę kisimy w garnku kamionkowym, z wierzchu trzeba ją obciążyć czymś płaskim np. talerzem, przykryć gazą lub lnianą ścierka i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni, a następnie przenieść w chłodne miejsce.

Kapustę kiszoną w słoiku przykryłam tylko gazą, a po 5 dniach zakręciłam zwykłą nakrętkę i wstawiłam do lodówki.

Po tych 5 dniach kapusta już jest lekko kwaśna, ale po tygodniu w chłodzie dopiero wydobywa się cały jej smak. Smacznego!
Kapusta po gruzińsku
Kapusta po gruzińsku - kapustę kroimy w cząstki
Kapusta po gruzińsku
Kapusta po gruzińsku - układamy w słoiku z burakami
Kapusta po gruzińsku
Kapusta po gruzińsku - zalewamy wodą z solą
Kapusta po gruzińsku
Kapusta po gruzińsku - kapusta po ukiszeniu