Sposób przygotowania:
Kapusta po gruzińsku
Kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, przekroiłam na 4 części, a każdą ćwiartkę jeszcze na pół (w zależności od wielkości główki).
Buraki obrałam, pokroiłam w plastry. W dużym słoju lub kamionkowym garnku układałam kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw.
Sól rozpuściłam w wodzie, zalałam kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze dolać). Jeśli kapustę kisimy w garnku kamionkowym, z wierzchu trzeba ją obciążyć czymś płaskim np. talerzem, przykryć gazą lub lnianą ścierka i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
Kapustę kiszoną w słoiku przykryłam tylko gazą, a po 5 dniach zakręciłam zwykłą nakrętkę i wstawiłam do lodówki.
Po tych 5 dniach kapusta już jest lekko kwaśna, ale po tygodniu w chłodzie dopiero wydobywa się cały jej smak. Smacznego!
Buraki obrałam, pokroiłam w plastry. W dużym słoju lub kamionkowym garnku układałam kolejno warstwy kapusty, buraków, przypraw.
Sól rozpuściłam w wodzie, zalałam kapustę. Warzywa powinny być całkowicie przykryte wodą (jeśli wody jest za mało, należy jeszcze dolać). Jeśli kapustę kisimy w garnku kamionkowym, z wierzchu trzeba ją obciążyć czymś płaskim np. talerzem, przykryć gazą lub lnianą ścierka i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni, a następnie przenieść w chłodne miejsce.
Kapustę kiszoną w słoiku przykryłam tylko gazą, a po 5 dniach zakręciłam zwykłą nakrętkę i wstawiłam do lodówki.
Po tych 5 dniach kapusta już jest lekko kwaśna, ale po tygodniu w chłodzie dopiero wydobywa się cały jej smak. Smacznego!
szpileczka
mariwanna
jeśli lubisz kiszonki, a do tego chrupiące - bardzo polecam;)
halina
Beatris
mariwanna
nie, nie;) to biała tak nabiera koloru od buraków;)