mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Ervilhas com ovos escalfados

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ervilhas com ovos escalfados to nic innego jak zielony groszek z jajkami gotowanymi bez skorupek (sparzonymi)

Ervilhas com ovos escalfados Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ervilhas com ovos escalfados

 

Sposób przygotowania:

Ervilhas com ovos escalfados
Kiełbasę i bekon kroję w kostkę - podsmażam delikatnie na oliwie z oliwek. Cebulę i czosnek kroję w kostkę - dodaję do podsmażonej kiełbasy. Dodaję również liście laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Dalej podsmażam. Dodaję pomidory i podsmażam przez kilka minut. Dodaję wodę i kostki rosołowe. Dodaję trochę soli do smaku. Dodaję groszek. Woda powinna pokrywać zawartość garnka. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję trochę cukru, by zniwelować kwaśny smak pomidorów. Formuję małe dołki, w które wbijam jajka, jedno jajko na osobę. Pozostawiam na gazie pod przykryciem, do momentu ścięcia się białka.
Ervilhas com ovos escalfados
Kiełbasę podsmażam z boczkiem, dodaję cebulę i czosnek
Ervilhas com ovos escalfados
Dodaję liść laurowy, natkę, pomidory i podsmażam wszystko
Ervilhas com ovos escalfados
Na koniec dodaję groszek konserwowy z puszki, mieszam
Ervilhas com ovos escalfados
Robię wgłębienia, wbijam w nie całe jajka, przykrywam i smażę aż się zetną