Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zmieniłam proporcje w cieście migdałowym z książki 120 wypieków, dodałam śliwki i otrzymałam przepyszne i bardzo łatwe ciasto :)

Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami

 

 

  • 20 dag dobrej margaryny lub masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 7 czubatych łyżek miodu
  • 4 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 dag płatków migdałowych
  • ciemne śliwki
  • 70 ml białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • bułka tarta i tłuszcz do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Do dużej miski wkładamy miękką margarynę lub masło. Dodajemy cukier, trzy łyżki miodu, śmietanę oraz jajka. Ubijamy mikserem przez 30 sekund. Wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładniej konsystencji. Dwie małe keksówki (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy płatkami migdałów i układamy umyte, pozbawione pestek i połówki śliwek. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (mniej więcej po 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, a po kolejnych 5 wyłączamy dolne grzałki). W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny. Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy miód i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż powstanie dosyć gęsty płyn. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i nasączamy winem z miodem, studzimy. Przed podaniem możemy ciasto oprószyć odrobiną cukru pudru.
Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Do dużej miski wkładamy miękką margarynę lub masło. Dodajemy cukier, trzy łyżki miodu, śmietanę oraz jajka. Ubijamy mikserem przez 30 sekund. Wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładniej konsystencji.
Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Dwie małe keksówki (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię.
Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Posypujemy płatkami migdałów i układamy umyte, pozbawione pestek i połówki śliwek.
Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i nasączamy winem z miodem, studzimy.