Sposób przygotowania:
Expresowe ciasto śliwkowe z migdałami
Do dużej miski wkładamy miękką margarynę lub masło. Dodajemy cukier, trzy łyżki miodu, śmietanę oraz jajka. Ubijamy mikserem przez 30 sekund. Wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładniej konsystencji. Dwie małe keksówki (lub tortownicę o średnicy 26 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy płatkami migdałów i układamy umyte, pozbawione pestek i połówki śliwek. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (mniej więcej po 30 minutach przykrywamy ciasto folią aluminiową, a po kolejnych 5 wyłączamy dolne grzałki). W tym czasie zagotowujemy wino z sokiem z cytryny. Gdy połowa płynu odparuje, dodajemy miód i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż powstanie dosyć gęsty płyn. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i nasączamy winem z miodem, studzimy. Przed podaniem możemy ciasto oprószyć odrobiną cukru pudru.