Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Expresssowe ciasto - zawsze uratuje;)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Efektowne wyjscie z opresji ;]. Idealne, by zrobic je na moment przed niespodziewana wizyta gosci...Szybkie i lekkie.

Expresssowe ciasto - zawsze uratuje;)

Składniki:

Expresssowe ciasto - zawsze uratuje;)

 

  • gotowy biszkopt,
  • dowolny krem do tortow, do przyrzadzenia na mleku,
  • ok 300ml mleka (odpowiednio do kremu),
  • 250g puszka pokrojonych brzoskwin,
  • syrop z brzoskwin z puszki,
  • inne, wybrane owoce: np.: banan, winogrona, truskawki, ananas...
  • ulubiony dzem (kilka lyzek),
  • cukru i kilka kropel soku z wycisnietej cytryny, gdyby poncz do nasaczenia biszkoptu byl malo slodki.

Sposób przygotowania:

Expresssowe ciasto - zawsze uratuje;)
Kupic gotowy biszkopt, albo dwa, jeden schowac, by czekal w pogotowiu :). Zawsze tak robie i zawsze pomaga! Podobnie zrobic z kremem do tortow. Wybrac ulubiony(e), najlepiej mniejsza porcje, jesli mozna taka dostac. Ja zazwyczaj uzywam cos ala bita smietanka smakowa, co jest tutaj szerokodostepne i tanie, ale niestety tylko w Anglii :(. Taki krem smialo tez mozna zastapic budyniem, nalezy go tylko calkowicie schlodzic przed polozeniem na biszkopt. Z ok pol szklanki syropu po brzoskwiniach (zamiennie moga byc mango,nektarynki, gruszki, ananas) robimy poncz i nasaczamy biszkopt. Na biszkopcik rozsmarowujemy cienka warstwe dzemu, super bedzie pasowal lekko kwasny np porzeczkowy. Przyrzadzamy krem na mleku i gdy juz sie ubije, nakladamy na biszkopt. Dookola okregu biszkopta, ukladamy brzoskwinnie oraz pozostale owoce, wedlug upodoban. Deser schlodzic i przechowywac w lodowce. Smacznego.