Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Flaczki drobiowe z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wspaniały smak i aromat. Idealne na obiad dla całej rodziny. Bardzo często je przygotowuję. Polecam gorąco!!!

Flaczki drobiowe z papryką

Składniki:

Flaczki drobiowe z papryką

 

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 60 dag żółądków z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 papryka czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Flaczki drobiowe z papryką
Skrzydełka przekładam do garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję 15 minut. Marchewkę, cebulę oraz seler obieram i kroję w paski. Wrzucam do wywaru i gotuję 30 minut. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie kroję w paski. Skrzydełka wyjmuję z wywaru. Obieram z kości, mięso rozdrabniam. Żołądki oraz mięso za skrzydełek wrzucam z powrotem do wywaru. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotuję 15 minut. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Dodaję do wywaru. Zagotowuję. Flaczki doprawiam do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.