Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowe flaczki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne flaczki drobiowe, idealne na obiad.

Domowe flaczki drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe flaczki drobiowe

 

  • 1/2 kg żołądków z kurczaka
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 20 dkg szpondra wołowego
  • 1/2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa uniwersalana np. kucharek
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • papryka słodka mielona
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Domowe flaczki drobiowe
Żołądki obieramy i płuczemy. Wkładamy od garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy. Odlewamy wodę i wlewamy świeżą (tak postępujemy 3x). Obgotowane żołądki zalewamy znów wodą, dodajemy odrobinę przyprawy i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wkładamy skrzydełka oraz szponder. Zalewamy mięso wodą i gotujemy około 20 minut. Jarzyny obieramy. Marchew i seler kroimy w słupki, cebulę w piórka. Dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wsypujemy przyprawę, wrzucamy liście oraz ziele. Całość gotujemy jeszcze około 40-50 minut, na niewielkim ogniu. Następnie wyjmujemy mięso. Skrzydełka obieramy z kości i skóry. Rozdrobniamy mięso. Ugotowane żołądki kroimy w paseczki. Dodajemy mięso do wywaru z jarzynami. Zagotowujemy. Dodajemy koncentrat, majernek oraz paprykę. Gotujemy na małym ogniu. Z mąki i margaryny przygotowujemy zasmażkę. Dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku solą. pieprzem oraz maggi.
Domowe flaczki drobiowe
Żołądki obieramy i płuczemy. Wkładamy od garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy. Odlewamy wodę i wlewamy świeżą (tak postępujemy 3x). Obgotowane żołądki zalewamy znów wodą, dodajemy odrobinę przyprawy i gotujemy do miękkości.
Domowe flaczki drobiowe
Jarzyny obieramy. Marchew i seler kroimy w słupki, cebulę w piórka. Dodajemy do gotujących się skrzydełek.
Domowe flaczki drobiowe
Wsypujemy przyprawę, wrzucamy liście oraz ziele. Całość gotujemy jeszcze około 40-50 minut, na niewielkim ogniu. Następnie wyjmujemy mięso.
Domowe flaczki drobiowe
Skrzydełka obieramy z kości i skóry. Rozdrobniamy mięso. Ugotowane żołądki kroimy w paseczki. Dodajemy mięso do wywaru z jarzynami.