dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Fafernuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tradycyjna kurpiowska przekąska.

Fafernuchy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fafernuchy

 

 

Sposób przygotowania:

Fafernuchy
Marchew dokładnie myjemy i obieramy. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody i dokładnie odcedzamy. Miksujemy w blenderze. Odlewamy 1/2 szkl ciepłej wody, w której gotowała się marchewka. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na ok 15 minut. Następnie wlewamy do wymieszanych mąk. Dodajemy marchew i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok pół godziny. Następnie ciasto formujemy w ruloniki i kroimy jak kopytka. Układamy na blasze i pieczemy ok 25 - 30 minut w 180 stopniach.
Fafernuchy
Marchew gotujemy, a następnie miksujemy.
Fafernuchy
Dokładnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Fafernuchy
Ciasto formujemy w rulony i kroimy na skos.