malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Fale Dunaje

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatne biszkoptowe ciasto z wiśniami

Fale Dunaje

Składniki:

Fale Dunaje

 

  • 3jajka
  • 15dag cukru
  • 2szk.mąki
  • 2łyżeczki proszku
  • 150ml mleka
  • 150ml oleju
  • 2łyżki kakao
  • 35dag wiśni
  • krem waniliowy
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Fale Dunaje
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj pianę z białek. Powoli wlej olej i wsyp mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto podziel na połowę. Do jednej części dodaj kakao. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem i wlej jasne ciasto, a potem ciemne. Na ciemnym cieście ułóż wiśnie. Piecz 30min w 180stC. Krem przygotuj w/g przepisu na opakowaniu. Na wystudzone ciasto włóż krem. Wstaw do lodówki. Posmaruj polewą