Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ciasto w sam raz do kawy. smakuje wybornie

Fale Dunaju

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • 1 margaryna
  • 5jaj
  • 2,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1szklanka cukru kryształu
  • 2łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • forma do pieczenia
  • bułka tarta do posypania formy
  • tłuszcz
  • dowolne owoce np jablka bądź wiśnie

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Smarujemy blache tłuszczem posypujemy bułką tartą.Oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy piane z białek.Margaryne ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem.Dodajemy mąke z proszkiem do pieczenia i na końcu piane z białek .Lekko mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 równe części..Jasną część wylewamy do formy.Do drugiej części dajemy wode i kakao.Mieszamy mikserem do uzyskania czekoladowej konsystencji.Ciemne ciasto wrzucamy łyżkami po całej formie.Na końcu wrzucamy owoce.Przyciskamy.Podczas pieczenia ciasta owoce wpadną w środek.Pieczemy 45minut w temp 180stopni.