WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Fale Dunaju z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fale Dunaju z jabłkami to pyszne choć już trochę zapomniane ciasto. Jest to dwukolorowe ciasto ucierane z kawałkami jabłek lub innymi owocami, domowym kremem budyniowym i czekolada.

Fale Dunaju z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju z jabłkami

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 6-7 jaj (ja dałam 7 mniejszych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao
  • kilka jabłek

Krem:

Polewa:

  • 100 g czekolady (u mnie 60g mlecznej i 40g gorzkiej)
  • 4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z jabłkami

Ciasto:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wmiksować do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta łyżką. 3/4 ciasta wlać do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodac kakao i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poutykać w ciasto. Ciasto piec ok. 35min. w 180 stopniach. Wystudzic.

Krem:

0,5szkl. mleka odlać i wymieszać z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Mieszając ugotować gesty budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce zimny budyni miksować do uzyskania jednolitego kremu. Krem rozsmarować na cieście.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamana na kawałki czekoladę. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce. Pokroić na kawałki.

Fale Dunaju z jabłkami
Gotowe ciasto polane na wierzchu roztopioną czekoladą
Fale Dunaju z jabłkami
Krem budyniowy zmiksowany z masłem rozsmarowany na cieście
Fale Dunaju z jabłkami
Ciasto z jablkami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Fale Dunaju z jabłkami
Kawalki jabłek poutykane w wierzch ciasta.