Sposób przygotowania:
Fale Dunaju z jabłkamiCiasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszac z proszkiem do pieczenia. Wmiksować do masy. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta łyżką. 3/4 ciasta wlać do blachy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodac kakao i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i poutykać w ciasto. Ciasto piec ok. 35min. w 180 stopniach. Wystudzic.
Krem:
0,5szkl. mleka odlać i wymieszać z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Mieszając ugotować gesty budyń i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować na puch. Dodawać po łyżce zimny budyni miksować do uzyskania jednolitego kremu. Krem rozsmarować na cieście.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej połamana na kawałki czekoladę. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce. Pokroić na kawałki.
skuter5
lukrowanepierniczki