AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fale Dunaju robiłam już z różnymi owocami, z każdymi owocami smakuje inaczej. Tym razem przyszła kolej na rabarbar.

Fale Dunaju z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale Dunaju z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z rabarbarem
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części - ok. 2/3 ciasta wylewamy na dno blaszki 35 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Na jasnym cieście układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy kakao, a jeżeli jest zbyt gęste, można dodać łyżkę mleka. Ciemne ciasto rozsmarowujemy na rabarbarze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Fale Dunaju z rabarbarem
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
Fale Dunaju z rabarbarem
Do utartej z cukrem margaryny dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz po łyżce mąki.
Fale Dunaju z rabarbarem
około 2/3 ciasta wylewamy na posmarowana blaszkę, układamy rabarbar.
Fale Dunaju z rabarbarem
Na rabarbar wykładamy ciemne ciasto ( do ok. 1/3 ciasta dodajemy kakao ). Pieczemy 45 min. w 180 st. C.

Tagi:

jajko jajka