Sposób przygotowania:
Fale Dunaju
Utrzeć masło lub margarynę mikserem ustawionym na maksymalne obroty, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól, i po jednym jajku każde ucierać ok 1/2 min.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodawać po łyżce do masy i ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blachę natłuścić rozprowadzić mniej więcej 2/3 masy.
Kakao przesiać, dodać rozpuszczone mlekiem do reszty ciasta, równomiernie rozprowadzić po jasnym cieście. wiśnie starannie odsączyć, obłożyć ciemne ciasto.
Piec 35-40 min min. w temperaturze 170-200^C
Krem maślany:
Przyrządzić budyń z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu, ostudzić, od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch.
masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dalej ucierać, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. posmarować kremem wystudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Polewa:
Czekoladę na polewę połamać, stopić w małym rondelku w kąpieli wodnej, dodając trochę tłuszczu kokosowego. gdy krem stężeje, posmarować ciasto polewą.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodawać po łyżce do masy i ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty. Blachę natłuścić rozprowadzić mniej więcej 2/3 masy.
Kakao przesiać, dodać rozpuszczone mlekiem do reszty ciasta, równomiernie rozprowadzić po jasnym cieście. wiśnie starannie odsączyć, obłożyć ciemne ciasto.
Piec 35-40 min min. w temperaturze 170-200^C
Krem maślany:
Przyrządzić budyń z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu, ostudzić, od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuch.
masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dalej ucierać, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. posmarować kremem wystudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Polewa:
Czekoladę na polewę połamać, stopić w małym rondelku w kąpieli wodnej, dodając trochę tłuszczu kokosowego. gdy krem stężeje, posmarować ciasto polewą.