AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju z truskawkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Fale Dunaju- tym razem z truskawkami i będą jeszcze z innymi owocami, bo u mnie wszyscy to ciasto uwielbiają :)

Fale Dunaju z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale Dunaju z truskawkami

 

  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki kakao
  • ok. 1/2 kg truskawek- świeże lub mrożone
  • cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju z truskawkami
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto jasne kładziemy ciemne ciasto, a na nim delikatnie wciskamy truskawki- większe można przekroić na pół. Pieczemy ok. 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladową polewą .
SMACZNEGO :)
Fale Dunaju z truskawkami
Fale Dunaju- ciasto, które smakuje inaczej z różnymi owocami.

Tagi:

jajko jajka