AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Fale Dunaju ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placek Fale Dunaju- tym razem ze śliwkami, z każdymi owocami smakuje inaczej :)

Fale Dunaju ze śliwkami

Składniki:

Fale Dunaju ze śliwkami

 

  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki kakao
  • ok. pół kg śliwek węgierek
  • cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch.

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju ze śliwkami
Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto kładziemy pokrojone na połówki i wypestkowane śliwki, a na śliwki ciemne ciasto. Pieczemy ok. 45 min. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladową polewą . SMACZNEGO :)