Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Fale Dunaju ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomite ciasto, znane od pokoleń :) dotychczas jadłam tylko w wersji z jabłkami, jako że teraz sezon na pyszne śliwki to prezentuję w takim wydaniu :)

Fale Dunaju ze śliwkami

Składniki:

Fale Dunaju ze śliwkami

ciasto

  • 5 jajek
  • 4/5 szklanki mleka (+ 2 łyżki)
  • 4/5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

masa

  • 2 i 3/4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju ze śliwkami

ciasto

Fale Dunaju ze śliwkami
ubijamy pianę z białek, robimy ciasto ..

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru i miksujemy do czasu aż białka będą sztywne i szkliste. Z pozostałym cukrem miksujemy żółtka - dodajemy do białek. Stopniowo wlewamy olej - miksujemy. Następnie na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i mleko. Polowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka - mieszamy i dokładnie rozkładamy na jasnym cieście.

owoce

Fale Dunaju ze śliwkami
na ciasto wykładamy pokrojone śliwki, dociskamy

Śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście, tak jak na załączonym zdjęciu.

masa

Fale Dunaju ze śliwkami
ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia

Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp 180*.
W pół szklance mleka rozmieszujemy budyń, pozostałe mleko nastawiamy na gaz- gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.

przekładanie

Fale Dunaju ze śliwkami
przygotowaną masę budyniową układamy na cieście

Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo budyń. Przygotowany krem rozsmarowujemy na cieście.

wykończenie

Fale Dunaju ze śliwkami
na koniec całość dekorujemy

Czekoladę rozupszczamy z mlekiem. Lekko ostudzoną polewamy masę budyniową.