Sposób przygotowania:
Fale Dunaju ze śliwkamiciasto
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru i miksujemy do czasu aż białka będą sztywne i szkliste. Z pozostałym cukrem miksujemy żółtka - dodajemy do białek. Stopniowo wlewamy olej - miksujemy. Następnie na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i mleko. Polowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka - mieszamy i dokładnie rozkładamy na jasnym cieście.
owoce
Śliwki przecinamy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście, tak jak na załączonym zdjęciu.
masa
Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temp 180*.
W pół szklance mleka rozmieszujemy budyń, pozostałe mleko nastawiamy na gaz- gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
przekładanie
Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy stopniowo budyń. Przygotowany krem rozsmarowujemy na cieście.
wykończenie
Czekoladę rozupszczamy z mlekiem. Lekko ostudzoną polewamy masę budyniową.