Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Fallee

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i łatwe w przyrządzeniu ciasto

 Fallee Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fallee

 

  • ciasto :
  • 3 spora jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • wiśnie np z soku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fallee
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy cukier- stopniowo , cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku Dodajemy olej i uceiramy na małych obrotach, Maślankę mieszamy z mlekiem. mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając dodawać stopniowo na przemian mleko z proszkami ( mąka przesiana ) . Dzielimy ciasto na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i 2 łyżki maślanki. Na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką wylewamy jasne ciasto.Na górę ciasto ciemne. Na nie układamy wiśnie. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minu. KREM Wlewamy do garnka mleko i wsypujemy cukier. W połowie szklanki rozrabiamy budyń który dodajemy następnie do gotującego się mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Ostygnięty budyń dodajemy do masła cały czas miksując. na koniec wyciskamy sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wykladamy krem . Polewamy polewą czekoladową.
 Fallee
ciasto z wisniami - fale dunaju
 Fallee
najlepiej smakuje na 2-3 dzien
 Fallee
ciasto dzielimy na pół i do jednej połowy dodajemy kakao
 Fallee
Etap przyżądzamy krem

Tagi:

ciasto