Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fałszywe gołąbki z żeberek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Robie zawsze gdy gotuję krupnik na żeberkach .

Fałszywe gołąbki z żeberek

Składniki:

Fałszywe gołąbki z żeberek

 

  • Wyluzowane mięso z 1 kg ugotowanych żeberek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • mielony czarny pieprz
  • ketchup pikantny
  • ½ litra wywaru z gotowania żeberek
  • 6-10 sparzonych dużych liści kapusty włoskiej ( lub zwykłej)
  • 8-10 dag przecieru pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Fałszywe gołąbki z żeberek
Cebule drobno usiekać i usmażyć na oleju na złoto. Na każdym liściu kapusty kłaść kawałek mięsa z żeberek, łyżkę smażonej cebuli, łyżeczkę ketchupu i posypać pieprzem . Zawinąć jak gołąbki. W garnku ułożyć na dnie 1 duży liść kapusty. Na nim ściśle zawiniątka z żeberkami. Zalać wywarem z gotowania i dusić ok. 40 minut. Rozrobić przecier w odrobinie wywaru i wlać do garnka. Doprawić do smaku .Podawać w sosie z ziemniakami ( lub chlebem ) jak kto lubi.