Sposób przygotowania:
Farfalle Mamma Mia w wersji fusion
1. Buraczki kroimy w cienkie plastry (ok. 3 mm), smarujemy olejem i układamy na folii aluminiowej na blasze. Pieczemy w 220 st przez ok. 15-20 min, uważając, żeby buraczki nie zaczęły się przypalać. Miękkie buraczki wyciągamy z piekarnika i kiedy lekko przestygną, kroimy w wąskie paseczki. 2. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej ząbki czosnku, przekrojone na pół. Kiedy zrobią się złociste, zdejmujemy z patelni. 3. Na oliwę wrzucamy paski buraka, następnie ocet balsamiczny, cukier brązowy, sok z pomarańczy. Trzymamy na niedużym ogniu, aż buraczki się skarmelizują, a sos zredukuje. Wtedy dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia. 4. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.5. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy go. Wcześniej odłożony czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku (tym samym, w którym gotował się makaron), lub w naczyniu, w którym podamy makaron na stół, dokładnie mieszamy farfalle z rozdrobnionym czosnkiem. Można też ew. dodać 1/2 - 1 łyżkę oliwy.6. Na talerzach układamy makaron, na nim skarmelizowane buraczki, posypujemy orzechami i rukolą.Smacznego!