Sposób przygotowania:
Sernik buraczkowy z czekoladą
Buraki obrać ugotować bez soli i przetrzeć na mus.
Białka oddzielamy od żółtek. Rozpuszczamy masło i studzimy je. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy ser, budyń i miksujemy dalej. Następnie wlewamy ostudzone masło i dodajemy otarta skórkę z cytryny.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z buraczkami i mąka ziemniaczaną oraz bardzo delikatnie łączymy używając drewnianej łyżki z 3 łyżkami ubitych białek. Drugą część asy serowej mieszamy również ręcznie z resztą białek.
Formę 23 cm smarujemy olejem i ewentualnie dno wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wlewamy dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki różowej (tak jak robimy ciasto-zebra). Kiedy masa się skończy sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Jeśli zacznie zbyt mocno brązowieć z góry, przykrywamy je na ostatnie pol godziny papierem do pieczenia. Jednak, jeśli to nie jest konieczne nie otwieramy piekarnika.
50 g masła roztapiamy w rondelku, zestawiamy rondelek z ognia i wrzucamy do niego rozkruszona tabliczkę czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i polewamy nią sernik. Dekorujemy według uznania. Powodzenia!
Białka oddzielamy od żółtek. Rozpuszczamy masło i studzimy je. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy ser, budyń i miksujemy dalej. Następnie wlewamy ostudzone masło i dodajemy otarta skórkę z cytryny.
Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z buraczkami i mąka ziemniaczaną oraz bardzo delikatnie łączymy używając drewnianej łyżki z 3 łyżkami ubitych białek. Drugą część asy serowej mieszamy również ręcznie z resztą białek.
Formę 23 cm smarujemy olejem i ewentualnie dno wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wlewamy dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki różowej (tak jak robimy ciasto-zebra). Kiedy masa się skończy sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Jeśli zacznie zbyt mocno brązowieć z góry, przykrywamy je na ostatnie pol godziny papierem do pieczenia. Jednak, jeśli to nie jest konieczne nie otwieramy piekarnika.
50 g masła roztapiamy w rondelku, zestawiamy rondelek z ognia i wrzucamy do niego rozkruszona tabliczkę czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i polewamy nią sernik. Dekorujemy według uznania. Powodzenia!