haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Sernik buraczkowy z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kolorowy, wilgotny i smaczny sernik z buraczkami. Wydawałoby się, że kolejny przepis na sernik, ale ten jest wyjątkowy. Pokochasz go!

Sernik buraczkowy z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik buraczkowy z czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Sernik buraczkowy z czekoladą
Buraki obrać ugotować bez soli i przetrzeć na mus.

Białka oddzielamy od żółtek. Rozpuszczamy masło i studzimy je. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy ser, budyń i miksujemy dalej. Następnie wlewamy ostudzone masło i dodajemy otarta skórkę z cytryny.

Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z buraczkami i mąka ziemniaczaną oraz bardzo delikatnie łączymy używając drewnianej łyżki z 3 łyżkami ubitych białek. Drugą część asy serowej mieszamy również ręcznie z resztą białek.

Formę 23 cm smarujemy olejem i ewentualnie dno wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wlewamy dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki różowej (tak jak robimy ciasto-zebra). Kiedy masa się skończy sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Jeśli zacznie zbyt mocno brązowieć z góry, przykrywamy je na ostatnie pol godziny papierem do pieczenia. Jednak, jeśli to nie jest konieczne nie otwieramy piekarnika.

50 g masła roztapiamy w rondelku, zestawiamy rondelek z ognia i wrzucamy do niego rozkruszona tabliczkę czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i polewamy nią sernik. Dekorujemy według uznania. Powodzenia!
Sernik buraczkowy z czekoladą
Najpierw żółtka miksujemy z cukrem na jasną puszysta masę.
Sernik buraczkowy z czekoladą
Po dodaniu sera i reszty składników, masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy buraki.
Sernik buraczkowy z czekoladą
Gotowe masy wlewamy łyżką naprzemian, tak żeby powstała zebra.
Sernik buraczkowy z czekoladą
Sernik pieczemy na środkowym oziomie piekarnika prze 1,5 w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni.

Tagi:

sernik fusion