Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Farfalle z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybki i bardzo pomidorowy pomysł na obiad.

Farfalle z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farfalle z sosem pomidorowym

 

  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 350g makaronu farfalle (kokardki)
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mała marchew
  • ok. łyżeczka cukru
  • oregano
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Farfalle z sosem pomidorowym
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Marchew również pokroić w drobną kosteczkę, dodać na patelnię, smażyć, aż marchew zmięknie, na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć mieszając. Na koniec dodać pomidory z puszki, poddusić kilkanaście minut, aż sos odparuje i cebula z marchwią będzie całkiem miękka, a pomidory się rozpadną. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, doprawić odrobiną cukru. Ja dodatkowo zmiksowałam ok. 1/3 sosu w blenderze.
Farfalle z sosem pomidorowym
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Farfalle z sosem pomidorowym
Po chwili dodać kosteczkę marchwi, wymieszać.
Farfalle z sosem pomidorowym
Ze składnikami podsmażyć koncentrat pomidorowy.
Farfalle z sosem pomidorowym
Na koniec dodać pomidory z puszki.......