Sposób przygotowania:
Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywamiETAP 1:
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano przełożyć do garnka. Wsypać kaszę pęczak. Wlać ok. 1,5 szklanki wody i zagotować. Posolić, przyprawić magi i gotować ok 30 minut.
W tym czasie cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju i wymieszać z majerankiem, papryką słodką i ostrą w proszku oraz z pieprzem ziołowym. Dodać do gotującej się fasoli.
Marchewkę pokroić na plasterki. Można użyć do tego noża do frytek karbowanych, żeby nadać ladny kształt. Wrzucić do fasoli. Paprykę pokroić w kostkę. Selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do fasoli.
Na koniec dodać fasolkę szparagową, kukurydzę i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Wszystko razem dusić do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.