WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na pyszny i sycący obiad bezmięsny. Jest to fasola duszona z kaszą pęczak oraz z kolorowymi warzywami. Pysznie i wiosennie.

Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami

 

  • 200 g fasoli białej
  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 5 różyczek brokuła
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1/4 selera
  • Listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka magi
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • Szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami

ETAP 1:

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano przełożyć do garnka. Wsypać kaszę pęczak. Wlać ok. 1,5 szklanki wody i zagotować. Posolić, przyprawić magi i gotować ok 30 minut.

W tym czasie cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju i wymieszać z majerankiem, papryką słodką i ostrą w proszku oraz z pieprzem ziołowym. Dodać do gotującej się fasoli.

Marchewkę pokroić na plasterki. Można użyć do tego noża do frytek karbowanych, żeby nadać ladny kształt. Wrzucić do fasoli. Paprykę pokroić w kostkę. Selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wrzucić do fasoli.

Na koniec dodać fasolkę szparagową, kukurydzę i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Wszystko razem dusić do miękkości. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami
Fasola z kaszą i warzywami po przygotowaniu w garnku
Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami
Fasola z kaszą zalane wodą z dodatkiem listka i ziela angielskiego
Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami
Kasza pęczak wsypana do namoczonej fasoli
Fasola duszona z kaszą pęczak i warzywami
Cebula zeszklona na oleju i wymieszana z przyprawami