SUPERPRZEPIS

Kurczak z fasolą jaś i papryką

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak z fasolą jaś i papryką

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne.

Składniki:

Kurczak z fasolą jaś i papryką

 

MARYNATA:

Sposób przygotowania:

Kurczak z fasolą jaś i papryką

ETAP 1:

Kurczak z fasolą jaś i papryką
Kawałki kurczaka mocno obsmażyć na oleju.

Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.

Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.

ETAP 2:

Kurczak z fasolą jaś i papryką
Boczek i warzywa pokroić, a następnie smażyć po kolei.

Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone papryki i dynię.

Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy.

Przyprawić, przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :)

Tagi:

mięso danie