ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 590]

Udka kurczaka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne udka kurczaka w warzywach, idealne danie na szybki obiad, jest sycący i lekki również, podajemy z czym lubimy.

Udka kurczaka w warzywach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udka kurczaka w warzywach

 

  • udka kurczaka 3 sztuki średnie,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • papryka 2 sztuki,
  • cukinia 1 sztuka średnia,
  • pomidory 6 sztuk miękkie,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • woda 1 litr,
  • przyprawa w płynie 2 łyżki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • mąka pszenna 3 łyżki,
  • woda 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w warzywach
Udka kurczaka natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju zruminić udka z każdej strony, wyjąć na talerz.

Do garnka z tłuszczem po udkach dodawać i smażyć po 2 minuty na większym ogniu po kolei: cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek, dodać udka kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mąkę wymieszać z wodą i wlać do warzyw, mieszać do zagęszczenia sosu.

Do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz ziołowy.
Udka kurczaka w warzywach
Udka powinny być dobrze zrumienione z każdej strony.
Udka kurczaka w warzywach
Wszystkie warzywa przygotować i pokroić.
Udka kurczaka w warzywach
Dodawać do garnka wg podanej kolejności.
Udka kurczaka w warzywach
Pod przykryciem gotować na średnim ogniu.
Udka kurczaka w warzywach