Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą z akroamatyczny ziołami jest pyszną propozycją obiadową. Polecam.

Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą

 

  • 500 g fasoli białej
  • 500 g kiełbasy cienkiej np podwawelskiej
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek, oregano, cząber

Sposób przygotowania:

Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą, moczymy 12 godzin. Dolewamy świeżej wody by dwukrotnie przykryła fasolę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli, gotujemy w szybkowarze przez około 50-60 minut (po tym czasie fasola powinna być już miękka).

Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Kiełbasę przesmażamy, dodajemy cebulę i marchewkę i całość podsmażamy przez 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kolejne 3 minuty podlewając wywarem z fasolki - dusimy całość 5 minut.

Do fasolki dodajemy podduszone warzywa z kiełbasą, całość zagotowujemy. Dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.   
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
fasolę moczymy a następnie gotujemy do miękkości
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
kiełbasę podsmażamy z dodatkiem warzyw - cebuli i marchewki
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
do podsmażonych warzyw z kiełbasą dodajemy koncentrat
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
całość podduszoną dodajemy do ugotowanej fasoli
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
na koniec dodajemy zioła i doprawiamy