Sposób przygotowania:
Fasolka z duszonymi warzywami i kiełbasą
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą, moczymy 12 godzin. Dolewamy świeżej wody by dwukrotnie przykryła fasolę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli, gotujemy w szybkowarze przez około 50-60 minut (po tym czasie fasola powinna być już miękka).
Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
Kiełbasę przesmażamy, dodajemy cebulę i marchewkę i całość podsmażamy przez 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kolejne 3 minuty podlewając wywarem z fasolki - dusimy całość 5 minut.
Do fasolki dodajemy podduszone warzywa z kiełbasą, całość zagotowujemy. Dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Cebulę obieramy i wraz z kiełbasa kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.
Kiełbasę przesmażamy, dodajemy cebulę i marchewkę i całość podsmażamy przez 3-4 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy kolejne 3 minuty podlewając wywarem z fasolki - dusimy całość 5 minut.
Do fasolki dodajemy podduszone warzywa z kiełbasą, całość zagotowujemy. Dodajemy zioła i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.