WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Fasolka duszona z warzywami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasola biała typu jaś duszona z marchewką, cebulką, przyprawami i mięsem wieprzowym oraz kiełbaską. Fajne danie jednogarnkowe.

Fasolka duszona z warzywami i mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka duszona z warzywami i mięsem

 

  • 3/4szkl. suchej fasoli białej typu jaś
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • ok. 300g mięsa wieprzowego np. z szynki
  • pętko kiełbasy
  • listek laurowy
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Fasolka duszona z warzywami i mięsem

ETAP 1:

Fasolę wsypać do miski i zalać wodą. Pozostawić do namoczenia na minimum kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia fasolę razem z wodą przelać do garnka. Jeśli jest mało wody to dolać trochę. Zagotować.
Włożyć listek laurowy, ziele angielskie i gotować aż fasolka zmięknie. W międzyczasie mięso przesmażyć na oleju aż się zarumieni i dodać do fasolki.

Tak samo przesmażyć kiełbaskę i cebulę. Dodać do garnka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i dodać do garnka.

Wymieszać. Dodać majeranek, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz sól i pieprz. Dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. podawać z pieczywem.

Fasolka duszona z warzywami i mięsem
Fasolka po uduszeniu z mięsem i warzywami w garnku
Fasolka duszona z warzywami i mięsem
Papryka słodka i ostra oraz majeranek dodane do fasolki
Fasolka duszona z warzywami i mięsem
Starta marchewka dodana do duszącej się fasolki
Fasolka duszona z warzywami i mięsem
Przesmażona cebulka dodana do fasolki z mięsem

Tagi:

danie fasola