agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

fasola po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

fasola po bretońsku fasola po bretońsku

fasola po bretońsku

Składniki:

fasola po bretońsku

 

  • 75 dkg fasola,
  • 2 cebula,
  • ząbek czosnek,
  • 5 dkg masło,
  • 3 łyżki pasta pomidorowa,
  • 1 łyżka posiekana natka pietruszki,
  • do smaku sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

fasola po bretońsku
Fasolę przebrać, wypłukać, namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Obraną i pokrojoną drobno cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać pastę pomidorową i roztarty czosnek, dusić chwilę, podlewając wywarem z fasoli. Dodać do tego ugotowaną, odcedzoną fasolę ( ewentualnie wywar) i chwilę gotować bez przykrycia, aby zagęścić sos. Przed podaniem posypać na nią pietruszki.