Sposób przygotowania:
fasolka po bretońsku
Dobę przed gotowaniem: Fasolkę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc.Następnego dnia fasolkę odcedzamy przekładamy do garnka i zalewamy ponownie wodą. wody wlewamy tak aby lekko przykryła fasolkę.gotujemy pod przykryciem ok 45 min- 1 godzinę . Gdy fasolka się gotuje kroimy boczek i zrumieniamy na suchej patelni. tłuszczyk wytopiony z boczku w zupełności nam wystarczy. kiełbasę i wędlinę (lub co tam mamy) kroimy według uznania w mniejsze lub większe kawałki. dodajemy do boczku i jeszcze chwilkę podsmażamy. Koncentrat rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. można dodać cukier ale nie jest on konieczny. Gdy fasolka będzie już miękka dodajemy boczek wraz z tłuszczem oraz rozrobiony przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką. Jeżeli chcemy na ostro można dodać biały pieprz oraz chilli. We wzbogaconej wersji dodaję lekko podsmażone pieczarki. Całość dobrze mieszamy podsypujemy mąką i gotujemy ok 10 min. Najlepiej smakuje z świeżutkim pieczywem. Fasolka jest przepyszna, Smacznego:)